Як вибрати казан
Любителям відпочинку на природі і тим, хто цінує східну кухню, добре відомий такий посуд, як казан, що є металевим казаном з кришкою. Завдяки особливій формі казана їжа готується рівномірно, а з урахуванням того, що кришка закривається досить щільно, їжа не смажиться, а нудиться у власному соку.
За матеріалами виготовлення такий посуд ділиться на кілька видів :
-
Чавунний виріб - найпоширеніший варіант. Такий матеріал має корисну властивість: нагрівання котла відбувається поступово, тепло розподіляється однаково, і після приготування посуд довго не остигає. Переваги такого матеріалу — зносостійкість та міцність, а недоліки — велика вага та ризик появи іржі.
-
Вироби з міді зараз зустрічаються досить рідко, і це не дивно, оскільки така модель токсична. Посуд, виготовлений із такого матеріалу, важко повністю очистити. Через тонкі стінки добре протушкувати блюдо не вийде. На даний момент казан з міді популярний лише в Азербайджані та Узбекистані.
-
Алюмінієва модель є поширеною серед туристів. Вона досить легка та зручно транспортується в рюкзаку. Має значний мінус — цей метал неміцний і їжа швидко нагрівається, що означає, що процесу гасіння не буде. Зберігати готову страву в ньому не рекомендується, щоб уникнути окислення.
-
Козан з тефлоновим покриттям або емаллю. Хоча такий виріб дуже схожий на чавун, він не витримує сильного нагріву, покриття тріскається і може опинитися в їжі. Єдина перевага - продукти трохи менше пригорають.
За формою казани ділять на два типи: напівкруглий та з плоским днищем. Перший варіант підійде для пікніка або туристичного походу, другий буде зручним на кухні у квартирі.
Перед покупкою такого посуду визначтеся з передбачуваною кількістю персон:
-
Для невеликої компанії або сім'ї підійде казан об'ємом до 6 літрів.
-
Якщо планується похід на 7-8 осіб, беріть посуд об'ємом 9-13 літрів.
-
Для святкування дня народження великою компанією на природі знадобиться казан об'ємом до 25 літрів.
Фахівці рекомендують купувати котелки, що виготовляються в Середній Азії. У них є спеціальні кришки, виконані з дерев'яних дощок і укомплектовані ручкою, завдяки якій казан можна повністю опустити у вогонь, і страва повністю просочиться спеціями.
Купуючи посуд, акцентуйте увагу на товщині стінок. Оптимальною вважається від 5 мм та вище. Чим товстіша, тим краще готується їжа і довше зберігається накопичене тепло. Уважно огляньте виріб на наявність тріщин, сколів та вм'ятин. Новий казан потрібно прожарити на вогні – таким чином відбувається випалювання пилу та бруду.
Любителям східної їжі слід вибирати чавун. Для плити, що знаходиться в квартирі, з емальованим покриттям. Туристи оцінять алюміній за рахунок його невеликої ваги.
Переваги купівлі чавунних казанів в OSPORT
Компанія OSPORT - офіційний постачальник товарів для активного відпочинку та інвентарю для дому. Товари обов'язково сертифікуються та відповідають усім вимогам безпеки. У нашому інтернет-магазині ви зможете не тільки купити оптом чавунні казанки, але й прочитати справжні відгуки, з'ясувати актуальну ціну, отримати повну консультацію спеціалістів в режимі онлайн або по телефону. Для зручності клієнтів ми оформляємо оперативну доставку в Київ та Харків, Одесу та Дніпро, Запоріжжя та інші регіони України.